Morskie specjały w samym centrum Warszawy
Uwielbiasz ryby i owoce morza? Zależy Ci na wyjątkowej świeżości Twoich spożywczych zakupów? Szukasz pomysłów na ciekawe przyrządzenie podwodnych przysmaków? Zatem organizowany w centrum stolicy Targ Rybny okaże się dla Ciebie kulinarnym rajem. Inicjatywa ruszyła w połowie listopada przy pl. Powstańców Warszawy i co piątek, w godzinach 12:00-20:00 będzie zachęcać mieszkańców do apetycznego połowu.
2015-12-17, 10:20

W morzu okazji oraz inspiracji

Oczywiście, istnieją miejsca w Warszawie, gdzie można dostać dobrą rybę. Nie zmienia to jednak faktu, że inauguracyjna oferta Targu Rybnego odznaczała się wyjątkowym bogactwem słodkowodnych i morskich przysmaków. Wśród wielu różnych, apetycznych propozycji znalazły się m.in. ryby wędzone i dzikie okazy atlantyckie, a także konkretne specjały, jak sandacz w sosie czosnkowo-kaparowym, leszcz z morelą czy też łosoś w czerwonym curry. Nie zabrakło również tatara z matjasów i wątróbki z pstrąga, jak również owoców morza: świeżych muli, ostryg, ośmiornic bądź krewetek. Zainteresowani mieli szansę spróbować dań i ocenić, które z nich wypadły najlepiej.

Targ Rybny to kolejna atrakcja na kulinarnej mapie Warszawy. Co więcej, pozwala ożywić obszar stolicy, który ze względu na trwającą budowę drugiej linii metra przygasł i został praktycznie zapomniany. Inicjatywa przyciąga zarówno dobrze zorientowanych znawców, jak i tych dopiero zapoznających się ze światem morskich smaków oraz osób szukających inspiracji dla własnych, kulinarnych popisów.

W mroźne dni, na każdą kieszeń

Co prawda, świeże, najlepszej jakości morskie specjały mają swoją cenę. Kilogram wędzonej sielawy to koszt około 70 zł, polędwiczki z tuńczyka – nawet 95 zł, zaś porcja 6 ślimaków wynosi średnio 26 zł. Niemniej, na targowisku znajdziemy dania i przekąski przygotowane również z myślą o mniejszej zasobności portfela, tak więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Ponadto, targ rybny oferuje także szeroki wybór gorących potraw, które można zjeść na miejscu – to idealny pomysł, zwłaszcza na nadchodzące, mroźne dni.

Inicjatywa okazała się znakomitym pomysłem – mimo obaw o frekwencję, podczas pierwszych 3 godzin swojej „premiery” odnotowała sprzedaż aż 3 ton ryb! Dlatego też w okresie przed Bożym Narodzeniem targ będzie funkcjonował prawie przez cały tydzień, w dniach 18-24 grudnia. Organizatorzy zapewniają, że można się spodziewać wyjątkowych rarytasów oraz świątecznych niespodzianek. Więcej przydatnych informacji na temat nowo powstałej akcji kulinarnej w artykule umieszczonym na portalu kreatywna.pl.

KONTAKT / AUTOR
Dominika Pawlikowska
+48 22 360 55 00
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.